Koninklijke schutterij St. Sebastiaan Heerlerheide


2020

19 Januari: Patroonsfeest St. Sebastiaan

Ons schuttersseizoen 2020 is op 19-1 van start gegaan met ons Patroonsfeest op Heerlerheide. We werden uiterlijk 10.30 in ons schutterslokaal verwacht om de dag te beginnen met de Heilige mis en daarna worden er twee cafés aangedaan met de hele schutterij. In optocht ging het richting kerk waar als eerste de schuttersvlag gehesen werd bij de schuttertjes voor de kerk. Daarna was de Heilige mis. In deze Heilige mis werd onze Marketentster Corinne Bartels officieel geïnstalleerd bij de schutterij en kreeg zij namens de stichting Marketentsters de legpenning omgehangen

In optocht ging het ook weer terug naar ons schutterslokaal voor onze traditionele erwtensoep en broodjes die ons altijd weer lekker smaken. Na het eerste rondje gesponsord door de schutterij vertrokken we weer naar de eerste locatie café Oud Genhei.

Hier werden we weer vriendelijk onthaald. We kregen diverse rondjes aangeboden van onze koning Mart Habets, van Generaal Paul Hazen, en van de koning van het Erebestuur Theo Pluymen. En als laatste nog een rondje van de schutterij. Natuurlijk zijn er op deze dag altijd officiële mededeling te doen en wel door onze voorzitter. Als eerste betrof het een 12,5 jarig lidmaatschap bij ons erebestuur en wel voor Thei Vrolings. Hij zal 2e pinksterdag zijn speldje krijgen opgespeld. Corinne Bartels werd gefeliciteerd met haar officiële intrede bij de marketentsters. Er waren ook enkele bevorderingen in de schutterij. Zo werd Paul Hazen bevorderd tot Generaal. Tevens kreeg hij een speldje opgespeld voor zijn verdienste als Erevoorzitter. Onze voorzitter Ger Pappers tot Majoor en Jan Pappers tot Kolonel. Namens de uitbater van café Oud Genhei kregen we allemaal een lekkere schroebeler en broodjes met worst.

Na deze gezellige bijeenkomst ging het naar het tweede cafe De Bolle ook hier was de stemming weer opperbest. Hier werden natuurlijk ook weer rondjes aangeboden namens onze marketentster Corinne, Hr Thei Vrolings, de schutterij, het erebestuur, en van onze marketentster Christie, zij kreeg op 5 Januari van de Carnavalsvereniging de Oorkonde “De Bok mit de gouwe heuere” uitgereikt. Dit is een oorkonde die ze kreeg voor haar inzet voor de gemeenschap en de carnaval op Groot Gen Heij. Het laatste rondje werd aangeboden door de invallende koning van het Erebestuur Hub Huijts. De uurtjes van gezelligheid gingen te snel voorbij en in optocht ging het terug naar ons schutterslokaal alwaar de St. Sebastiaan 2020 werd afgesloten met nog een rondje van koning Mart Habets en een rondje van de schutterij.

Kort samengevat was dit onze eerste samenkomst in 2020 die direct super geslaagd was. Een dag om niet snel te vergeten.
15 Februari: Diploma-uitreiking cursus Oude Exercitie

Onze commandant , Myckel Habets, heeft de hele winter deel genomen aan de cursus “Oude exercitie”. Iedere zondagmorgen van kwart voor 9 tot 11.00 uur diende hun aanwezig te zijn in Landgraaf waar deze cursus werd verzorgd door de OLS federatie.
Op 20 januari was het theoretisch examen voor het niveau “Aspirant commandant”. Myckel slaagde voor deze cursus. Op 15 februari was de diploma uitreiking, vooraf gegaan door een exercitie demonstratie.

Myckel, namens de hele schutterij Van Harte Gefeliciteerd.
5 september: koningsvogelschieten

Tot nog toe was 2020 een jaar zonder vogelschieten, Pinksteren en schuttersfeesten. Door de Corona pandemie waren alle schuttersactiviteiten afgelast. In juli ontvingen we de OLS mededeling, dat het schieten binnen de eigen vereniging weer mogelijk was. Bij het bestuur was dat de aanleiding te proberen om de leden weer eens in uniform bij elkaar te krijgen. We hadden nog geen nieuwe koning en schieten mocht, de activiteit was geboren. Na verkregen toestemming van de burgemeester werd het evenement georganiseerd. Geen externe toeschouwers toegestaan, maar wel met de eigen leden marcheren naar de vogelstang, het werd een succes. Een ongekend aantal van 15 schutters nam deel aan het schieten en na een spannende strijd werd Frans Nievelstein de nieuwe koning van St. Sebastiaan. De vogel kwam bij het 122e schot naar beneden. Vervolgens werd snel naar het schutterslokaal vertrokken, alwaar de barbecue al heet was. Op het grote plein van café d’r Bok werd de nieuwe koning geïnstalleerd en vervolgens was het tijd voor een hapje en drankje. Ondanks de corona maatregelen werd het heel gezellig en mag de schutterij terugkijken op een geslaagde middag.

Deze middag was ook de eerste keer dat onze nieuwe generaal Paul Hazen in uniform zijn opwachting maakte. Hij heeft een model uniform gebaseerd op het geklede tenue van generaal C.J. Snijders, opperbevelhebber van het Nederlandse leger. Na opa Hubert en vader Hendrik is Paul de 3e Hazen die de positie van generaal mag innemen.
Hiermee kwam tevens een einde aan de generaalsperiode van Nic Spittler. Hij was generaal vanaf 30 mei 1975 en vanaf 5 september 2020 is hij generaal b.d.
Met meer dan 45 jaar was Nic ruim de langst dienende generaal van St. Sebastiaan.